کاسنی یکی از گیاهان دارویی موثر است که در انواع مختلف در طبیعت وجود داشته و همه اجزای آن خواصی بسیار مفید برای بدن دارد، البته اگر به اعتدال مصرف شود.
کاسنی و عرق کاسنی، از دیرباز در میان ایرانیان جایگاه و منزلتی خاص داشته و همه مادربزرگها، در میان تمام شیشههای عطر و ادویه در مطبخ خانههایشان، یک قرابه کوچک، عرق کاسنی را در کنار شاتره، گلگاوزبان، نعناع و … نگهداری میکردند.
عطاران و صاحبنظران در حوزه گیاهان دارویی و طب سنتی، عرق کاسنی را سرد میدانند که از جمله فواید عرق کاسنی در از بین بردن حرارت و التهاب بدن، احساس رخوت و سستی، رنگپریدگی و زردی چهره و خصوصاً تنبلی کبد است و اگر با دقت و مستمر استفاده شود، تأثیراتش قابل مشاهده است.
در ایران، از گذشته دور تاکنون از فواید عرق کاسنی آگاهی داشتند و قسمتهای مختلف گیاه کاسنی و عرق آن را بهعنوان تصفیهکننده خون و شستشو دهنده کبد، استفاده میکردند. کاسنی در دو نوع صحرایی یا وحشی و کاسنی کشت شده توسط کشاورزان، وجود دارد که نوع وحشی آن در اوایل بهار در کنار جویبار یا در میان سبزهزار میروید.
زمان برداشت این گیاه دارویی اواسط خردادماه است و کار برداشت کاسنی به مدت یک ماه به طول میانجامد.
اضافه کردن کاسنی به سرکه انگبین یا همان شربت سکنجبین در ایران امری متداول بوده و مردم از این خوراکی برای کاهو خوران بعدازظهرها، بهره میبردند.
فواید عرق کاسنی برای کبد
کاسنی با تأثیراتش روی کبد، زمینه دفع صفرا از بدن را فراهم کرده و زردی را میزداید و بار کبد را سبک میکند، به همین دلیل مسکنی تأثیرگذار برای تب محسوب میشود.
کبد عضو سمزدای بدن بوده و بیش از ۵۰۰ کارکرد حیاتی دارد که تفکیک مواد مغذی از مواد زائد، سمزدایی، تجزیه مواد شیمیایی، انهدام میکروبها، تنظیم هورمونها، سوختوساز چربیها، پروتئینها و قندها، دفع اوره و … از جمله وظایف کبد است.
هر چیزی که میخوریم، میآشامیم، تنفس میکنیم یا با پوستمان تماس دارد سرانجام به کبدمان میرسد، بنابراین اگر این عضو دچار اختلال شود، همه بدن را درگیر کرده و عوارض آن بهسرعت انتشار پیدا میکند و علائمی چون زردی پوست، خستگی مفرط، التهاب بدن، عطش، چربی خون بالا و… از جمله علائم بروز مشکل در کبد محسوب میشود.
کاسنی با تأثیراتش روی کبد، زمینه دفع صفرا از بدن را فراهم کرده و زردی را میزداید و بار کبد را سبک میکند، به همین دلیل مسکنی تأثیرگذار برای تب محسوب میشود
از دیگر فواید عرق کاسنی این است که ملین و ادرارآور خوبی بوده و با خروج سموم از بدن التهاب بدن، تبهای صفراوی، یرقان و زردی ناشی از گرمی را رفع، کیسه صفرا، کلیه و مثانه را از سنگ پاک، التهاب معده را برطرف، اسیدکلریدریک معده را تحریک و اشتها را زیاد میکند.
هرچه این عرق تلختر باشد فواید عرق کاسنی بیشتر است و در التیام امراض کبدی موثرتر است.
سایر فواید عرق کاسنی
* عرق کاسنی برای مبتلایان به نقرس و هپاتیت مفید است.
* ایمنی در برابر بیماریهای عفونی از دیگر خواص عرق کاسنی است.
* این عرق سرشار از ویتامین C بوده و نوع وحشی آن فسفر و آهن گیاهی دارد.
* از فواید عرق کاسنی برای پوست میتوان گفت که عرق کاسنی با تقویت کبد، رنگ پوست را روشن، بیماریهای مزمن پوستی بهخصوص اگزما را التیام، رسوبات ادراری و جوشهای ناشی از گرمی غذاها را رفع میکند.
* عرق کاسنی بهترین دارو برای افزایش نیروی جنسی است. که این یکی از خواص عرق کاسنی برای مردان است.
* دیگر خاصیت عرق کاسنی این است که به دلیل آنکه روی کبد اثری نیکو دارد این عضو میتواند به تنظیم هورمونها پرداخته و در افزایش قدرت بارورینطفه و تنظیم و تقسیم کروموزومهای نر و ماده تأثیرگذار باشد.
* مصرف عرق کاسنی در درمان فشارخون، تقویت معده، کبد، کلیه، درمان ضعف اعصاب و همچنین رفع عطش بسیار مناسب است.
مضرات عرق کاسنی
علاوه بر فواید عرق کاسنی، این ماده مضراتی نیز دارد. مصرف بلندمدت فرآوردههای کاسنی، موجب تخریب عروق شبکیه میشود، علاوه بر این مصرف طولانیمدت فرآوردههای کاسنی موجب افت فشارخون و افزایش ترشحات صفرا میشود.
و با توجه به اینکه مصرف فرآوردههای کاسنی موجب انقباض عضلات رحمی میشود، مصرف عرق کاسنی در بارداری احتمال زایمان زودرس را تقویت میکند.