تصور کنید قرار است در یک گلدان گیاهی بکارید. برای اینکه کاشت و برداشت درستی داشته باشید، خیلی از عوامل مثل آب، نور و خاک و خود دانه باید دست به دست هم بدهند اما مهم ترین عنصر اصلی برای روییدن یک گیاه خاک است. اگر خاک مرغوب باشد و مغذی، گیاه می تواند به خوبی در آن رشد کند. دکتر عباسیان، متخصص طب سنتی می گوید: در طب ایرانی یا همان طب سنتی رویش موی سالم را به رشد یک گیاه تشبیه می کنند.
ریشه یا همان پیاز مو در پوستی به خوبی رشد می کند که شرایط مناسبی داشته و سرشار از مواد مغذی باشد. پس قبل از اینکه با درمان های عجیب و غریب دنبال موهایی بلند و سالم و قوی باشید باید بستر مناسبی برای رویشش بسازید. در این مطلب با دکتر عباسیان، متخصص طب سنتی درباره تاثیر تغذیه در رویش و ریزش مو صحبت کرده ایم.
سوء تغذیه متهم ردیف اول
یکی از مهم ترین عوارض سوء تغذیه به خطر افتادن سلامتی مو هاست. وقتی اسم سوء تغذیه به میان می آید، اکثر افراد فکر می کنند کسانی دچار این بیماری می شوند که تغذیه درستی ندارد؛ بله این گفته درست است. در مقابل افراد دیگری هم هستند که تغذیه مناسبی دارند، اما به دلیل مشکلات هضمی دچار سوء تغذیه می شوند. دستگاه گوارش و هضم این افراد قادر به هضم مواد مغذی نیست و به همین دلیل، مواد مورد نیازی هم که باید به پیاز مو برسد، نمی رسد. این افراد باید حتما از نظر گوارشی معاینه شوند و این مشکل را رفع کنند.
اما مورد دیگر انسدادهای جزیی در رگ هاست که به دلیل انسداد قادر به رساندن مواد مغذی به پوست نیستند. به دلیل وجود این مشکل ممکن است ریزش موی منطقه ای یا کل سر رخ دهد. اگر این انسداد زیاد باشد و خونرسانی به خوبی انجام نشود باید به پزشک مراجعه کرد، اما خوردن سیر یا میوه های خشک خانگی می تواند در بهبود این مشکل نقش مهمی داشته باشد. البته ناگفته نماند که ممکن است فرد تغذیه خوبی داشته باشد اما به طور کل به دلیل مسائل ژنتیکی یا براثر حادثه پیاز مویی برای رویش وجود نداشته باشد. در این حالت تغذیه کافی و مناسب هم نقشی در رویش مو ندارد.
استرس، متهم ردیف دوم
افرادی که دچار تنش فکری هستند هم ریزش مو را تجربه می کنند. در این شرایط مغز به مواد مغذی نیاز بیشتر از حد معمول دارد به همین دلیل مواد مغذی به جای آنکه جذب پوست شوند، جذب فعالیت های مغزی می شوند. این مشکل در افرادی که کنکور در پیش دارند یا کسانی که قصد ازدواج دارند، به طور شایع دیده می شود.
نوع مزاج را دست کم نگیرید
پوست هایی که رطوبت بالایی دارند، قادر به نگه داشتن پیاز مو نیستند. به همین دلیل ریزش مو در این نوع از پوست ها به وجود می آید. البته عکس این موضوع هم وجود دارد؛ پوست سر هایی بسیار خشک و چرب هستند هم با این مشکل مواجه اند، در این پوست ها هم پیاز مو قادر به رشد نیست. یکی از عوارض کمبود آب در بدن خشک شدن پوست است که به طور حتم تاثیرش را روی رویش مو خواهد گذاشت. برای همین توصیه می شود، روزی سه تا چهار لیوان آب بنوشید.
سبک زندگی تان را تغییر دهید
همه مشکلات مو نمی تواند ناشی از تغذیه نادرست باشد. درست است تغذیه نقشی مهم و اساسی در رشد مو دارد اما دلایل دیگری هم مثل عوامل محیطی، مصرف مواد یا داروهای شیمیایی در ریزش مو نقش دارند. درباره مشکلات مو به خصوص ریزش یا نازک شدن مو باید ابتدا علت را ریشه یابی کرد و سپس درمان مناسب را به کار گرفت اما به طور کلی برای داشتن موهایی سالم باید روش زندگی مان، از تغذیه گرفته تا خواب (از ۹ شب تا ۲ بامداد بهترین زمان برای خوابیدن است) و فعالیت جسمانی مان را درست و اصولی کنیم.
یکی از مهم ترین عوارض سوء تغذیه به خطر افتادن سلامتی مو هاست
موهای تان را فدای کاهش وزن نکنید!
اگر برنامه غذایی درستی داشته باشید و ازهمه گروه های غذایی به اندازه نیاز مصرف کنید، به طور حتم علاوه بر شرایط جسمانی خوب، موهای سالم و شادابی هم خواهید داشت. به گفته علما پرهیز غذایی، برای آدم سالم مثل ناپرهیزی برای آدم بیمار است. شاید افراد زیادی را دیده باشید که از رژیم های غذایی افراطی استفاده می کنند.
به عنوان مثال برای مدتی فقط پروتئین می خورند یا به طور کل کربوهیدرات را از برنامه غذایی خود حذف می کنند. مطمئنا با این رژیم های بی پایه و اساس از ریزش مو در امان نیستند. مو برای رشد و ماندن به تمام مواد غذایی نیاز دارد و فقط یک ویتامین یا ماده غذایی قادر نیست از سلامتی موهای تان حفاظت کند.
ساعت خواب تان را تنظیم کنید
ریزش مو در کسانی که پوست خشکی دارند بسیار شایع است و بهتر است با کمک میوه ها و به خصوص نوشیدن آب این مشکل را برطرف کنند اما بی خوابی ریزش مو را در این افراد بیشتر و شدید تر می کند. مغز اگر استراحت کافی نداشته باشد، برای تامین نیازش بیشتر مواد غذایی را به سمت خود جذب می کند (درست مثل حالتی که فرد دچار استرس می شود) تا بتواند به فعالیت خود ادامه دهد.
برای همین توصیه می شود علاوه بر نکات تغذیه ای، خواب کافی هم داشته باشند. بهترین زمان برای خوابیدن ساعت ۹ شب است. زود خوابیدن و زود بیدار شدن (سحرخیزی) اصل مهمی است که متاسفانه در زندگی امروزه جوامع شهری کاملا فراموش شده است.
از کنار یبوست ساده رد نشوید
افرادی که یبوست دارند باید بدانند خطر ریزش مو آنها را هم تهدید می کند. توصیه می شود از موادی که یبوست را تشدید می کنند، مثل نعناع، کته با ماست، کافئین، لبنیات پرچرب، موزو… استفاده نشود و مواد ملین مثل انجیر یا آلوی خیس شده در وعده های غذایی گنجانده شود.
بیرون روی هم بدن فرد را مستعد می کند تا مواد مغذی اش را از دست بدهد که باز هم این مشکل روی سلامتی مو به خصوص ریزش آن تاثیرگذار است. خوردن مواد غذایی ای که باعث یبوست می شود، برای این افراد می تواند عکس گروه قبلی مفید باشد.
اگر موهای نازکی دارید…
دلایل زیادی برای نازک شدن موها ذکر شده است؛ یکی از قابل قبول ترین آنها به رژیم غذایی و کمبود ویتامین ها و مواد معدنی مربوط می شود. توصیه می شود افرادی که جنس موهای شان بسیار نازک است و پوست سر خشکی دارند، از مواد غذایی که مزاج گرم و خشک دارند مثل سیر، پیاز، ترب، تره، پیازچه، نعناع و جعفری، زیتون، نخود و. . . استفاده نکنند. افرادی که موهای ضخیم و چرب دارند، استفاده از این مواد غذایی (گرم و خشک) برای آنها بلامانع است.
همچنین افرادی که مزاج پوست شان مرطوب است، می توانند از ترکیباتی مثل «مورد» استفاده کنند. شامپوهایی که عصاره «مورد» دارد، برای این افراد نقشی کمک کننده دارد. حتی نوشیدن شربت خوش طعم دانه «مورد» هم برای این افراد توصیه می شود.
بهترین روش طبخ ماهی
ماهی دیگر ماده غذایی است که برای سلامتی افراد به خصوص موها مفید است. فقط باید به عنوان ادویه به آن آویشن زد و با روغن کنجد سرخ کرد. بعد از میل ماهی فرد حتما خرما بخورد. همچنین زدن تخم مرغ به ماهی توصیه نمی شود اما به طور کلی در طب سنتی به خوردن ماهی قزل آلا و ماهی سفید بیشتر تاکید شده است. این کارها مانع سرد مزاجی و به دنبال آن ریزش مو می شود.
این مواد غذایی را جدی بگیرید
در طب سنتی مواد غذایی از چهار گروه مایع، جامد، گاز و انرژی تشکیل شده اند که در اصل آب ، خاک ، آب ، باد و آتش است. مو برخلاف خون که جزء آبی اش زیاد است، جز خاکی هم زیاد دارد. به همین دلیل در طب سنتی توصیه می شود از مواد غذایی که املاح ارضی (عناصر خاکی) دارند؛ مثل آجیل ها، حبوبات از جمله ماش، نخود و عدس، میوه ها مثل سیب و گلابی و به و بادنجان، نان های سبوس دار، کشک و… بیشتر استفاده شود.
همچنین مواد غذایی که سرشار از روی هستند (گوشت گاو، تخمه کدو، میگو، قارچ و اسفناج آبپز و آهن) و مواد غذایی مثل جگر، گوشت قرمز، ماهی، زرده تخم مرغ و سبزیجات دارای برگ های سبز تیره و پهن مثل اسفناج، حبوبات و میوه های خشک مخصوصا برگه زردآلو می توانند در سلامتی مو نقش مهمی داشته باشند.