درمان لکه های پوستی – درمان سریع

قبل از اینکه به دنبال درمان معجزه‌آسای لک باشیم، اول باید در مورد دلیل بروز لک بدانیم. سلول‌های ملانوسیت پوست وظیفه ساختن ماده ملانین را دارند. برحسب میزان ملانین، پوست سفید، سبزه یا سیاه می‌شود. در یک فرد ممکن‌است بخشی از پوست بدن دچار کاهش یا افزایش میزان ملانین شود که باعث بروز لک‌های تیره یا سفید خواهد شد. لک‌ها برحسب اینکه سفید باشند یا تیره و دلیل بروز آنها درمان‌های مختلفی دارند.

 

من همیشه فکر می‌کردم لک‌ها فقط تیره رنگ هستند و علت اصلی بروز آنها نورآفتاب است!

نه، گرچه میزان شیوع لک‌های ناشی از نورآفتاب بیشتر است اما لک‌های سفید هم وجود دارد و مهم‌ترین علت بروز این لک‌ها بیماری ویتیلیگو یا برص است. برص یک اختلال خودایمنی است که در آن سیستم دفاعی بدن علیه سلول‌های ملانوسیت پادزهر ترشح می‌کند و آنها را از بین می‌برد.

 

این لکه های سفید درمان می شوند؟

درمان‌ بیماری‌های خودایمنی یا اتوایمیون معمولا آسان نیست. در بیماری برص، لک‌های سفید، کوچک و بزرگ، متعدد و قرینه روی پوست دیده می‌شود که هیچ‌ سوزش، خارش یا دردی ندارند. فقط ظاهر پوست دو رنگ می‌شود.

 

لک‌های برص به‌خصوص در افرادی که پوست تیره دارند، واضح‌تر است. بیماری‌های دیگر از قبیل قارچ‌های پوستی (تینه‌آورسیکالر)، نورآفتاب، بعضی خال‌های سفید، جوشگاه‌های بهبودیافته پوستی و … نیز باعث بروز لک‌های سفید یا روشن می‌شوند ولی تشخیص این‌ لک‌ها همیشه با معاینه بالینی مقدور نیست و برای تشخیص قطعی باید از روش‌های آزمایشگاهی استفاده کرد اما لک‌های تیره پوستی به دلایل مختلف و در هر قسمتی از سطح پوست بدن ظاهر می‌شوند ولی بیشتر روی پوست صورت که بیشتر تحت ‌تاثیر نور‌آفتاب است دیده می?شوند. لک‌های تیره پوستی شامل کک‌ومک، کلوآسما، خال‌های مسطح، لک‌های تیره‌ بعد از بهبود ضایعات پوستی و… هستند.

 

 

آیا برای هر دو نوع لک درمان‌های یکسانی وجود دارد؟

نه، برای بیماری برص و لک‌های سفید ناشی از آن که در اثر تابش آفتاب شدت می‌یابند، باید از کرم‌های ضدآفتاب وسیع‌الطیف به‌خصوص برای قسمت‌های در معرض نورآفتاب مانند صورت و پشت دست‌ها استفاده کرد. مواد آرایشی رنگی که رنگ لک‌های صورت را با پوست طبیعی اطراف لک همرنگ می‌کند نیز از نظر روانی به بیمار کمک می‌کند. گاهی نیز پزشک برای بعضی از بیماران استروییدهای موضعی تجویز می‌کند.

 

البته مصرف استروییدها نباید خیلی طولانی شود و پزشک آنها را پس از مدتی قطع و به جای آن ترکیب‌های غیراستروییدی تجویز می‌کند زیرا مصرف طولانی‌مدت استروییدهای موضعی، باعث بروز عوارض جانبی مانند تحریک رنگ‌سازی از نواحی فولیکول‌های مو و ایجاد رنگ تیره روی لک‌های سفید می‌شود. نوردرمانی یا فوتوتراپی موضعی یا سیستمیک با اشعه ماورای‌بنفش تا حدودی در درمان برص موثر است ولی باید تحت‌نظر متخصص پوست انجام شود.

 

گزارش‌هایی از رنگ‌سازی مجدد به دنبال درمان یا لیزر نیز وجود دارد ولی این درمان هنوز در مرحله تکوین است و به همه بیماران توصیه نمی‌شود. ممکن است پزشک متخصص پوست بعد از بررسی کامل بیمارانی که بیش از۶۰ درصد پوست بدنشان درگیر شده است، از ترکیب ‌ایمونوبنزن ۲۰ درصد برای از بین بردن بقیه رنگ طبیعی پوست استفاده کند تا یکدست سفید شود. در این صورت مراقبت کامل و دقیق و دوری از نورآفتاب ضروری است.

 

 

 

استفاده از لایه‌بردارهای شیمیایی یا طبیعی را هم برای درمان لک پیشنهاد می‌کنید؟

این نوع درمان‌ها کوتاه‌مدت هستند و پایدار نیستند و در صورتی که فرد درمان‌های دیگر را دنبال یا از پوست خود در برابر آفتاب محافظت نکند، فایده چندانی نخواهند داشت. البته انجام سرخود آنها بدون نظر پزشک توصیه نمی‌شود.

 

آیا جدید یا قدیمی بودن لک هم در درمان آن موثر است؟

بله، هرچه لک جدید‌تر باشد، درمان راحت‌تر و سریع‌تر انجام می‌شود و هرچه ملاسما عمقی‌تر شود درمان سخت‌تر و زمان‌بر‌تر خواهدبود بنابراین به محض بروز لک باید فورا به پزشک مراجعه و درمان‌ها و پیشگیری‌های لازم انجام شود.

 

 

درمان لک ‌های پوستی با شیرین بیان

ماده فعال شناخته شده در شیرین بیان، فلاونوئید است که می‌ تواند با پراکنده کردن ملانین، موجب روشن شدن پوست شود.

دوز مورد استفاده، یک گرم در روز برای چهارهفته است تا اثر بالینی آن ظاهر شود. عصاره شیرین‌ بیان هنوز در شمال آمریکا در دسترس نیست ولی در بخش‌هایی از جهان به خصوص در مصر استفاده می ‌شود.

 

 

 

ماده اصلی هیدروفوبیک آن که در اثر گرفتن عصاره شیرین ‌بیان به دست می ‌آید، گلابریدین است که روی پوست موثر می‌ باشد.

خلاصه این که آثار درمانی شیرین‌بیان از دیرباز شناخته شده بوده و از آن برای درمان انواع سرفه‌ها و به عنوان داروی مسکن در پوست استفاده می ‌کردند.

مردم حتی برای درمان اسپاسم و تورم مفاصل و به عنوان ماده‌ای ملین از آن بهره می‌ گرفتند.

از عصاره ریشه ی شیرین ‌بیان هم، به عنوان سد مقاوم در برابر برخی ویروس‌ها مثل هرپس و هپاتیت A و یا در برابر عفونت کاندیدا استفاده می ‌شده است.